Miért szeretjük a dán dizájnt

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

Napokon belül kezdődik az idei DESIGN HÉT BUDAPEST, aminek ez évben Dánia lesz a díszvendége. Ennek apropóján vegyük sorra, hogy miért is imádjuk annyira a dán dizájnt és úgy általában a skandináv lakberendezést.

A skandináv lakberendezési stílus, hála a sárga-kék húsgolyós áruháznak egészen nagy rajongó tábort tudhat magáénak. Az északi országok egyike, a nagy tömegek számára talán kevéssé ismert Dánia, ahonnan rengeteg ikonikus bútort kaptunk. A dán lakberendezést nem lehet elfilléreskedni, mivel itt a minőségen és minőségi bútorokon van leginkább a hangsúly, de azért hála a replikáknak szűkebb költségvetéssel se lehetetlen küldetés megvalósítani otthonunkban a hamisítatlan dán hangulatot.

Minden országnak megvannak a maga sajátos szokásai, jellemzői, mentalitása, ami a lakberendezési stílusukon is visszaköszön. A dánok közvetlenek, nyitottak és nagyon családcentrikusak.
Sokat hallhatunk mostanában egy dán szót, ami remekül kifejezi a dán életérzést, a "hygge"-t. Ez a szó nagyjából a lelki békességet jelenti, az olyan pillanatokat amikért érdemes élni, a boldogságot és elégedettséget, amit semmiféle negatív gondolat vagy aggodalom nem ront el.
Azoknak akik ezzel azonosulni tudnak vagy szeretnének, remek választás lehet egy dán stílusú otthon. 

A skandináv lakberendezési stílusról általánosságban elmondható, hogy letisztult, puritán ugyanakkor meghitt hangulatú.
A dán lakberendezésre jellemzőek a fehér falak és letisztult, semleges színhasználat. Gyakori a világos padló, amit szőnyegekkel tesznek még otthonosabbá. A házban előforduló fa gerendákat eszükbe se jut elrejteni, inkább kihangsúlyozzák, amitől az egész tér kap egy kis rusztikus fűszert. Az ablakokra általában nem tesznek függönyöket, így kompenzálva a gyakori borongós idő okozta sötétséget. Nem csak központi fényeket használnak, ügyelnek a helyi világításokra is.  A bútorok lágy vonalvezetésűek, funkcionálisak, ergonomikusak. Az ülőbútoroknál gyakran előfordul a bőr anyaghasználat is a szövet mellet. A hűvösebb napokon a kellemes hangulatért a takarók, párnák és persze kandalló a felelős.

Napjainkban a dán stílus nem annyira karakteres, mint az '50-es években volt, sokszínűbb, változatosabb, de összességében még mindig jól beazonosítható. Igazi dán hangulatot dán bútorokkal érhetünk el, így legalább egy-két dizájnbútort csempésszünk be, ha ezt a stílust szeretnénk otthonunkban viszontlátni. 

Képek: Pinterest
2017.10.03.

Megosztás

Comments are closed.