Loft dizájn magyar módra

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

Hazánkban a megszokott lakáspiaci viszonyok átrendeződése zajlik. Egyre többen bérelnek lakást állandó lakhatásra, de a rövidtávú lakáskiadás is nagy népszerűségnek örvend. Ez utóbbi leginkább a belvárosban, egész pontosan a bulinegyed közelében a legjövedelmezőbb.

A közelmúltban csapatunk is tervezett egy lakást rövidtávú kiadás céljára. (Itt találjátok.) Az ingatlan azóta az egyik legnépszerűbbé nőtte ki magát. A bérlők kiváló véleményeket írnak, melyekben nagy hangsúlyt kap az apartman különleges hangulata. 

A lakás frekventált elhelyezkedésű, közel van a tömegközlekedési csomópontokhoz, a szórakozóhelyekhez, ami lényeges szempont a külföldi turistáknak. A 100E számú közvetlen reptéri busz is igen megkönnyíti a környék megközelítését. 

A lakás teljes mértékben a rövidtávú bérlők igényeire lett hangolva. Amikor rövidtávú kiadásra tervezünk, más elvárásoknak kell megfelelni, mint egy konkrét személyeknek készülő terv esetén. Fontos, hogy a bérlők otthonosan érezzék magukat, az apartman komfortos legyen, ugyanakkor felejthetetlen élményt is nyújtson. A kiadó lakások közül csak egyediséggel lehet kitűnni, ebben az esetben nem baj, ha a dizájn egy kicsit harsányabb annál, mint amivel napi szinten együtt élnénk.

Ebben a konkrét apartmanban autentikus budapesti hangulat kialakítására törekedtünk. Erre a vezérszálra fűztük fel a bútorok és a dekoráció kiválasztását is.

A lakás egy korábbi felújításnak hála túl nagy átalakítást nem igényelt. A terek jó adottságúak voltak, amiket csak fel kellett öltöztetnünk. A felújítást persze itt is bontással kezdtük. Új elektromos kiállások kerültek kialakításra a megváltozott igényeknek megfelelően. A leglátványosabb változáson a nappali esett át, ami korábban fotóstúdióként üzemelt. 

A hálószobába és a nappaliba a laminált padló helyére igazi, hagyományos csaphornyos tölgyfa parketta és egy-egy falra szeletelt, rusztikus téglaburkolatot került. A fürdőszoba és a konyha is teljesen új burkolatokat kapott.

Az ablakokat és radiátorokat megtartottuk, mivel kellően autentikusak voltak. A bejárati ajtó az előző felújítás során került be, mi csak a beltéri préselt lemez ajtókat cseréltük natúr fenyőből készültekre, amit utána saját kezűleg festettünk.

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A lakásba lépve az egy térben lévő előszoba-konyhába érkezünk. Az előszoba és a háztartási helyiség funkcióját egy nagyméretű tükrös gardróbszekrény látja el. A minden alapvető igényt kielégítő konyha ezzel szemközt kapott helyet. A konyha különlegessége a szálcsiszolt acél bútorfront.

A téglafal előtt álló kis fejőszék a hónapok alatt bizonyította, hogy az egyik létező legpraktikusabb bútor, minden otthonba kéne  egy. :)
A konyhát az ipar- és népművészek által aláírt fali tányérok teszik még látványosabbá.

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A konyhával szemben a falat egy nagyméretű régi utcaképet ábrázoló fotótapéta teszi izgalmassá, amin a szomszédos Anker ház látható, korabeli járművek kíséretében.

A lakás helyiségeit egy közlekedő köti össze, itt egy századeleji, kisméretű íróasztal és a hozzá tartozó palatáblával üdvözli az apartmanba érkezőket. 

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A nappali és étkező egy térben kapott helyet, az egykori fotóstúdió helyén.

Az étkezőasztal egy régi, nagyméretű hastok asztal, a körülötte lévő székek általunk felújított műhelyszékek, melyek korábban egy varrodában szolgáltak. Az étkező meghitt hangulatáról saját kivitelezésű gerendalámpa és a nemesrozsdával borított, fém falburkolat gondoskodik. A nagyméretű élelmiszer tábla egy kisbolthoz tartozott, de hol lehetne jobb helyen, mint az étkezőben?

A marhabőr szőnyeget eredetileg az asztal alá álmodtuk meg, de praktikus okokból és a tér jobb kitöltése miatt mellé került.

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni étkező.

A nappali meghatározó eleme a chesterfield bőrkanapé, amit egy kézzel szőtt kaukázusi szőnyeg egészít ki. Az autentikus hangulatot tovább fokozza, a hordóból kialakított lerakóasztal, az antik fotóslámpa, a lőszeres ládából készült dohányzóasztal és a hasított bőr fotel. A kanapé mögötti falon egy különleges indusztriális fotó kapott helyet (Sárközi Péter: A háború színei #7). A kanapéval szemben egy közel száz éves felújított komód áll, ide került a tv. E mögött egy zománctábla gyűjtemény és egy ritka, árammal működő várótermi óra díszíti a falat.

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni nappali.

A lakás adottságait igyekeztünk minél jobban kihasználni, ezért a beugrókba (melyek az ötvenes évek lakáshiányának és a nagyobb lakások szétválasztásának eredményei) kerültek a különféle dekorációk (fa villa, Csepel varrógép, szenes vasaló, szódás üvegek, fényképezőgépek, könyvek, asztalos szerszámok és egy plüss vaddisznó trófea).

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni nappali.

A fürdőszobában a metrócsempe burkolat mintája a kisföldalattit idézi meg. A mosdó egy régi Csepel varrógép vázára lett ültetve. Különlegessége, hogy megtartottuk az eredeti lapot és fiókot, amit többszöri lakkozással tettünk alkalmassá a fürdőszobai használatra. Az autentikus hangulat jegyében egy régi ablakból készült tükör és egy robbanásbiztos lámpa került a falra. 

A felújítás előtti fürdőszoba.

A felújítás utáni fürdőszoba.

A hálószobában egy nagyméretű raklapágy gondoskodik a kényelmes alvásról. Praktikus és egyszerű, az elkészítése némi kitartást igényel, de megéri. Az ágy két antikolt, paraszti ágyvéggel és két oldalt régi katonai ládákból készült éjjeli szekrénnyel lett kiegészítve. A ruháknak a saját kezűleg felújított fém öltözőszekrényekben akad bőven hely.

Az ággyal szemben egy régi erdélyi szuszék láda áll, amiben a vendégágynemű rejtőzik. E fölé indusztriális hangulatú fotók kerültek. (szintén Sárközi Péter "A háború színei" című sorozatából).

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni hálószoba.

A szobába három függesztett kokedámát is tettünk az üvegtégla elé. Sajnos a növények nem bírták a klímát, majd később a fűtést sem, így elköltöztettük őket. 

A hálószoba kisebb, szeparált részébe egy dolgozósarok került kialakításra. Tároló funkcióra itt nem volt szükség, ezért egy pinceajtóból készítettünk egyedi asztalt, melyet műhelyszék egészít ki.

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni hálószoba.

Az asztal fölé egy írható, mágnesezhető táblát függesztettünk, ami a bérlőkkel való kommunikációt segíti, illetve a környék szórakozási lehetőségeit hirdeti. A dolgozósarok látványát a régi műhelylámpa és a még régebbi írógép teszi teljessé.

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni dolgozósarok.

Ez a projekt nagyon közel áll a szívemhez, mert kiélhettem benne a merészebb ötleteimet is, amiért nagyon hálás vagyok a megbízónak és egyben partneremnek, akivel közösen nagyon sok munkát fektettünk a megvalósításba. Az elkészült lakásra rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így igazán büszkék vagyunk rá.

Berendezés és dekoráció beszerzési helyei:
Tolerián Antik; Artkraft; Antik sziget; Ódon fon; Vetera; Jófogás; Chesterfields; Nostalgia shop; IKEA; Butlers; Elter; Antikizzó; Petite Planet Kokedama

2017.11.03.

Megosztás

Comments are closed.