standard / ARCHÍVUM

A jövő otthona – 2018 OTTHON design kiállítás

Kategória: Fotók, Portfólió
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

A 2018-as OTTHON Design kiállításra a skandináv életérzés jegyében tervezett és kivitelezett A jövő otthona stand.
A Lakberendezők Országot Szövetségének felkérésére egy hét fős tervezőcsapattal közösen álmodtuk meg a jövőbe mutató “okosházat”.

Projektvezetők: Ács Erzsébet, Kővári Judit
Tervezők: Andok Zsuzsanna, Kosztyu Brigitta, Takách-Batta Tibor, Terpák Mónika, Varga Anikó

2018-április – Varga Anikó
Fotó: Sárközi Péter

Miele stand – 2018 Konyhakiállítás

Kategória: Fotók, Portfólió
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

A 2018-as Konyhakiállításra Kosztyu Brigittával közösen tervezett standunk a Miele számára.
2017 március – Varga Anikó
Fotó: Sárközi Péter

Színek bűvöletében különleges igényekkel

Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

Fiatal nagyvárosi nő lakásának áttervezett nappalija, dolgozója és hálószobája, ami különleges igényeire lett szabva. A meglévő bútorok némi átalakítással összhangba kerülnek az újakkal, a mobil térszervezésnek köszönhetően akár négy kutyájával is könnyedén játszat,  edzhet, de ha társaságot hívna vacsorára, pár mozdulattal egy 2-4 fős étkező is kialakítható az egyedi tervezésű térelválasztós bútorból.

2018-január – Varga Anikó

2018 a misztikus ultraibolya éve lesz

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.


A Pantone vállalat jó szokásához híven idén is kihirdette az év színét, ami az ultraibolya lett.
A kékes árnyalatú lila jól jelképezi jelen korunk politikai kettősségét, a luxust, a hatalmat, a veszélyt és a misztikus kozmoszt.
Ez a drámaian provokatív szín teret ad az egyediségnek és kreatív gondolkodásnak.

Lakberendezésben elég megosztó árnyalat, könnyen nyomasztóvá válhat, de ügyesen alkalmazva kifejezetten kellemes, különleges hangulatú enteriőrt alakíthatunk ki vele.
Neked hogy tetszik?Képek: Pinterest
2017.12.31.

Loft dizájn magyar módra

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.


Hazánkban a megszokott lakáspiaci viszonyok átrendeződése zajlik. Egyre többen bérelnek lakást állandó lakhatásra, de a rövidtávú lakáskiadás is nagy népszerűségnek örvend. Ez utóbbi leginkább a belvárosban, egész pontosan a bulinegyed közelében a legjövedelmezőbb.

A közelmúltban csapatunk is tervezett egy lakást rövidtávú kiadás céljára. (Itt találjátok.) Az ingatlan azóta az egyik legnépszerűbbé nőtte ki magát. A bérlők kiváló véleményeket írnak, melyekben nagy hangsúlyt kap az apartman különleges hangulata.A lakás frekventált elhelyezkedésű, közel van a tömegközlekedési csomópontokhoz, a szórakozóhelyekhez, ami lényeges szempont a külföldi turistáknak. A 100E számú közvetlen reptéri busz is igen megkönnyíti a környék megközelítését.

A lakás teljes mértékben a rövidtávú bérlők igényeire lett hangolva. Amikor rövidtávú kiadásra tervezünk, más elvárásoknak kell megfelelni, mint egy konkrét személyeknek készülő terv esetén. Fontos, hogy a bérlők otthonosan érezzék magukat, az apartman komfortos legyen, ugyanakkor felejthetetlen élményt is nyújtson. A kiadó lakások közül csak egyediséggel lehet kitűnni, ebben az esetben nem baj, ha a dizájn egy kicsit harsányabb annál, mint amivel napi szinten együtt élnénk.Ebben a konkrét apartmanban autentikus budapesti hangulat kialakítására törekedtünk. Erre a vezérszálra fűztük fel a bútorok és a dekoráció kiválasztását is.

A lakás egy korábbi felújításnak hála túl nagy átalakítást nem igényelt. A terek jó adottságúak voltak, amiket csak fel kellett öltöztetnünk. A felújítást persze itt is bontással kezdtük. Új elektromos kiállások kerültek kialakításra a megváltozott igényeknek megfelelően. A leglátványosabb változáson a nappali esett át, ami korábban fotóstúdióként üzemelt.

A hálószobába és a nappaliba a laminált padló helyére igazi, hagyományos csaphornyos tölgyfa parketta és egy-egy falra szeletelt, rusztikus téglaburkolatot került. A fürdőszoba és a konyha is teljesen új burkolatokat kapott.

Az ablakokat és radiátorokat megtartottuk, mivel kellően autentikusak voltak. A bejárati ajtó az előző felújítás során került be, mi csak a beltéri préselt lemez ajtókat cseréltük natúr fenyőből készültekre, amit utána saját kezűleg festettünk.

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A lakásba lépve az egy térben lévő előszoba-konyhába érkezünk. Az előszoba és a háztartási helyiség funkcióját egy nagyméretű tükrös gardróbszekrény látja el. A minden alapvető igényt kielégítő konyha ezzel szemközt kapott helyet. A konyha különlegessége a szálcsiszolt acél bútorfront.

A téglafal előtt álló kis fejőszék a hónapok alatt bizonyította, hogy az egyik létező legpraktikusabb bútor, minden otthonba kéne  egy. 🙂
A konyhát az ipar- és népművészek által aláírt fali tányérok teszik még látványosabbá.

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A konyhával szemben a falat egy nagyméretű régi utcaképet ábrázoló fotótapéta teszi izgalmassá, amin a szomszédos Anker ház látható, korabeli járművek kíséretében.

A lakás helyiségeit egy közlekedő köti össze, itt egy századeleji, kisméretű íróasztal és a hozzá tartozó palatáblával üdvözli az apartmanba érkezőket.

A felújítás előtti konyha és előszoba.

A felújítás utáni konyha és előszoba.

A nappali és étkező egy térben kapott helyet, az egykori fotóstúdió helyén.

Az étkezőasztal egy régi, nagyméretű hastok asztal, a körülötte lévő székek általunk felújított műhelyszékek, melyek korábban egy varrodában szolgáltak. Az étkező meghitt hangulatáról saját kivitelezésű gerendalámpa és a nemesrozsdával borított, fém falburkolat gondoskodik. A nagyméretű élelmiszer tábla egy kisbolthoz tartozott, de hol lehetne jobb helyen, mint az étkezőben?

A marhabőr szőnyeget eredetileg az asztal alá álmodtuk meg, de praktikus okokból és a tér jobb kitöltése miatt mellé került.

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni étkező.

A nappali meghatározó eleme a chesterfield bőrkanapé, amit egy kézzel szőtt kaukázusi szőnyeg egészít ki. Az autentikus hangulatot tovább fokozza, a hordóból kialakított lerakóasztal, az antik fotóslámpa, a lőszeres ládából készült dohányzóasztal és a hasított bőr fotel. A kanapé mögötti falon egy különleges indusztriális fotó kapott helyet (Sárközi Péter: A háború színei #7). A kanapéval szemben egy közel száz éves felújított komód áll, ide került a tv. E mögött egy zománctábla gyűjtemény és egy ritka, árammal működő várótermi óra díszíti a falat.

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni nappali.

A lakás adottságait igyekeztünk minél jobban kihasználni, ezért a beugrókba (melyek az ötvenes évek lakáshiányának és a nagyobb lakások szétválasztásának eredményei) kerültek a különféle dekorációk (fa villa, Csepel varrógép, szenes vasaló, szódás üvegek, fényképezőgépek, könyvek, asztalos szerszámok és egy plüss vaddisznó trófea).

A felújítás előtti fotóstúdió.

A felújítás utáni nappali.

A fürdőszobában a metrócsempe burkolat mintája a kisföldalattit idézi meg. A mosdó egy régi Csepel varrógép vázára lett ültetve. Különlegessége, hogy megtartottuk az eredeti lapot és fiókot, amit többszöri lakkozással tettünk alkalmassá a fürdőszobai használatra. Az autentikus hangulat jegyében egy régi ablakból készült tükör és egy robbanásbiztos lámpa került a falra.

A felújítás előtti fürdőszoba.

A felújítás utáni fürdőszoba.

A hálószobában egy nagyméretű raklapágy gondoskodik a kényelmes alvásról. Praktikus és egyszerű, az elkészítése némi kitartást igényel, de megéri. Az ágy két antikolt, paraszti ágyvéggel és két oldalt régi katonai ládákból készült éjjeli szekrénnyel lett kiegészítve. A ruháknak a saját kezűleg felújított fém öltözőszekrényekben akad bőven hely.

Az ággyal szemben egy régi erdélyi szuszék láda áll, amiben a vendégágynemű rejtőzik. E fölé indusztriális hangulatú fotók kerültek. (szintén Sárközi Péter “A háború színei” című sorozatából).

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni hálószoba.

A szobába három függesztett kokedámát is tettünk az üvegtégla elé. Sajnos a növények nem bírták a klímát, majd később a fűtést sem, így elköltöztettük őket.

A hálószoba kisebb, szeparált részébe egy dolgozósarok került kialakításra. Tároló funkcióra itt nem volt szükség, ezért egy pinceajtóból készítettünk egyedi asztalt, melyet műhelyszék egészít ki.

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni hálószoba.

Az asztal fölé egy írható, mágnesezhető táblát függesztettünk, ami a bérlőkkel való kommunikációt segíti, illetve a környék szórakozási lehetőségeit hirdeti. A dolgozósarok látványát a régi műhelylámpa és a még régebbi írógép teszi teljessé.

A felújítás előtti szoba.

A felújítás utáni dolgozósarok.

Ez a projekt nagyon közel áll a szívemhez, mert kiélhettem benne a merészebb ötleteimet is, amiért nagyon hálás vagyok a megbízónak és egyben partneremnek, akivel közösen nagyon sok munkát fektettünk a megvalósításba. Az elkészült lakásra rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így igazán büszkék vagyunk rá.


Berendezés és dekoráció beszerzési helyei:
Tolerián Antik; Artkraft; Antik sziget; Ódon fon; Vetera; Jófogás; Chesterfields; Nostalgia shop; IKEA; Butlers; Elter; Antikizzó; Petite Planet Kokedama

2017.11.03.

Őszi hangulatban

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.


Számomra a legszebb évszak az ősz. Ilyenkor a legsokszínűbb, a leggyönyörűbb a természet. Ahogy az őszi nap sugarai aranyra festik a tájat, a hajnali ködbe burkolózó sárga és bordó fák, egy szomorkás esős nap, mind nagyon varázsos hangulatú tud lenni.
Ha tehetitek, mindenképp menjetek ki a természetbe és élvezzétek, amíg csak lehet. Most a legszebbek az erdei séták, ahonnan rengeteg kincset gyűjthettek, amivel otthonotokba is becsempészhetitek az őszt. A levelek, faágak, termések mind remekül mutatnak dekorációként.
Ne feledkezzetek meg az illatokról és gyertyákról se. A bogyós gyümölcsös, fűszeres illatok és meleg fények a korán lemenő nap és hidegebb idő ellenére is meghitt hangulatot teremtenek.
Az őszi kuckózáshoz elengedhetetlen egy pihe-puha takaró, egy forró ital, nyugalom és békesség.
Élvezzétek ki ezt a színes csodát!

Képek: Pinterest
2017.10.20.

Miért szeretjük a dán dizájnt

Kategória: Blog
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.


Napokon belül kezdődik az idei DESIGN HÉT BUDAPEST, aminek ez évben Dánia lesz a díszvendége. Ennek apropóján vegyük sorra, hogy miért is imádjuk annyira a dán dizájnt és úgy általában a skandináv lakberendezést.

A skandináv lakberendezési stílus, hála a sárga-kék húsgolyós áruháznak egészen nagy rajongó tábort tudhat magáénak. Az északi országok egyike, a nagy tömegek számára talán kevéssé ismert Dánia, ahonnan rengeteg ikonikus bútort kaptunk. A dán lakberendezést nem lehet elfilléreskedni, mivel itt a minőségen és minőségi bútorokon van leginkább a hangsúly, de azért hála a replikáknak szűkebb költségvetéssel se lehetetlen küldetés megvalósítani otthonunkban a hamisítatlan dán hangulatot.Minden országnak megvannak a maga sajátos szokásai, jellemzői, mentalitása, ami a lakberendezési stílusukon is visszaköszön. A dánok közvetlenek, nyitottak és nagyon családcentrikusak.
Sokat hallhatunk mostanában egy dán szót, ami remekül kifejezi a dán életérzést, a “hygge”-t. Ez a szó nagyjából a lelki békességet jelenti, az olyan pillanatokat amikért érdemes élni, a boldogságot és elégedettséget, amit semmiféle negatív gondolat vagy aggodalom nem ront el.
Azoknak akik ezzel azonosulni tudnak vagy szeretnének, remek választás lehet egy dán stílusú otthon.A skandináv lakberendezési stílusról általánosságban elmondható, hogy letisztult, puritán ugyanakkor meghitt hangulatú.
A dán lakberendezésre jellemzőek a fehér falak és letisztult, semleges színhasználat. Gyakori a világos padló, amit szőnyegekkel tesznek még otthonosabbá. A házban előforduló fa gerendákat eszükbe se jut elrejteni, inkább kihangsúlyozzák, amitől az egész tér kap egy kis rusztikus fűszert. Az ablakokra általában nem tesznek függönyöket, így kompenzálva a gyakori borongós idő okozta sötétséget. Nem csak központi fényeket használnak, ügyelnek a helyi világításokra is.  A bútorok lágy vonalvezetésűek, funkcionálisak, ergonomikusak. Az ülőbútoroknál gyakran előfordul a bőr anyaghasználat is a szövet mellet. A hűvösebb napokon a kellemes hangulatért a takarók, párnák és persze kandalló a felelős.Napjainkban a dán stílus nem annyira karakteres, mint az ’50-es években volt, sokszínűbb, változatosabb, de összességében még mindig jól beazonosítható. Igazi dán hangulatot dán bútorokkal érhetünk el, így legalább egy-két dizájnbútort csempésszünk be, ha ezt a stílust szeretnénk otthonunkban viszontlátni.Képek: Pinterest
2017.10.03.

Autentikus belvárosi apartman különleges részletekkel

Kategória: Fotók, Portfólió
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

Kiadásra szánt belvárosi lakás, ahol a magyar ipar és népművészet felújított, autentikus darabjaival dekorálva a hely karakterisztikáját számos egyedi bútor és megoldás adja.
2017-július – Varga Anikó
Fotó: Sárközi Péter

Egyetemista lány lakása – megvalósult tervek

Kategória: Fotók, Portfólió
Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

Fiatal egyetemista lány első lakása modern térszervezéssel, látványos faldekorációval  és barátságos színekkel.
2017-június – Varga Anikó
Fotó: Sárközi Péter

konyha2

Év pályakezdő lakberendezője pályázat 2016

Szerző: Varga Anikó
Comments are off for this post.

“Az év pályakezdő lakberendezője 2016” pályázatra készített terveim.
A tervezési feladat egy 40-es évei elején járó elvált, értelmiségi férfi új lakása volt, aki cégtulajdonosként irányítja nemzetközi kereskedelmi cégét.

2017-április – Varga Anikó